Historia

HC Andersens klassiker i skolan

I undervisningsmaterialet Skön litteratur i skolan menar man att berättelsen handlar om en ung kvinna som gör uppror mot familjen när hon förälskar sig i en man från en annan samhällsklass (samhällsklasserna fisk och människa?) och offrar allt för kärleken. Men, menar diskussionsunderlaget, man kan också läsa den som en vacker och hemsk berättelse om havet och dess invånare. Bland diskussionsfrågorna finner man också den mycket relevanta frågan: ”Om sjöjungfrun varit en ung pojke, vad hade hänt då? Hade han istället lockat ner flickan i havet?”

Det kan man verkligen fråga sig! Disneyfiering och happy endings i all ära, men när jag såg den lilla sjöjungfrun på bio för första gången grinade jag ögonen ur mig på slutet när Ariel tårögt viskar hejdå till sin pappa och seglar iväg med prinsen på bröllopsskeppet. Min mormor kunde inte för sitt liv förstå varför jag grät, det var ju ett lyckligt slut!? Men hon var ju tvungen att lämna sin pappa och alla hon älskade för att få vara med prins Eric. Vad skulle det vara bra för? Varför kunde inte han bli en sjöjungfrukille och komma och bo med henne i havet? Det är ju inte som att han skulle gifta ner sig, hon är ju också kunglig. Och han har ju bara en gammal skraltig högdragen gubbe till betjänt, en blödig liten tant som kanske är hushållerska och en galen fransk kock (jag vet, hej disneystereotyper men det är inte det vi pratar om nu) som någon sorts omgivning som eventuellt skulle kunna tänkas sakna honom. Mitt femåriga jag hade gråtit betydligt mindre om rollerna varit de omvända. Och skulle just därför säkerligen även ha gillat 1994 års utgåva av Den lilla sjöjungfrun, signerad Twin Book Limited, som bygger mer på Disneyversionen än H C Andersen-versionen. Där är sjöjungfrun visserligen blond och istället för snäckskal har hon en fiskstjärt med spännande Toni Braxton-skärning. Men slutet låter istället prinsen dricka en trolldryck så att han kan leva under vattnet, och så lever de lyckliga i alla sina dagar. Denna version förbiser dock sjöjungfruns, eller i alla fall Disneys Ariels, önskan om att få leva på land. En önskan som nog måste ses som ett av filmens huvudteman. Idén om friheten på land kom före kärleken till prins Eric.

3 thoughts on “HC Andersens klassiker i skolan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *